Terapia de integrare senzorială

Terapia fără un plan de intervenție este ca alergatul fără țintă.
E obligatoriu să știi unde vrei să ajungi.

La ce ajută terapia de integrare senzorială?

Sistemul senzorial reprezintă baza sistemului nervos central. Desincronizările senzoriale pot frâna recuperarea copiilor cu TSA.

Terapia de Integrare Senzorială (TIS) se ocupă cu stabilizarea sistemelor senzoriale.

Terapie senzorială pentru copii cu autism

Integrarea senzorială este un proces neurobiologic prin care creierul uman reuşeşte să integreze şi să proceseze informaţiile din mediu. Integrarea senzorială are ca fundament trei simţuri de bază: vestibular, tactil şi proprioceptiv.
Interconxiunea dintre aceste 3 simţuri începe să se formeze înainte de naştere şi continuă să se dezvolte pe măsură ce copilul creşte şi interacţionează cu mediul înconjurător.
Cei mai mulți dintre noi reușim să ne autoevaluăm și autoreglăm experiențele senzoriale, învățând diverse metode de adaptare a mediului, de evitare sau de gestionare a stimulilor pe care îi percepem ca aversivi. La un copil cu dezvoltare tipică, joaca oferă în mod natural experiențele senzoriale de care are nevoie creierul său și îi permite să răspundă cu sens la stimulii pe care îi primește.

Pentru un copil cu autism acest lucru este foarte dificil. Mai mult, el nu poate comunica faptul că are această dificultate, decât prin comportamentul său.În încercarea de a evita sau căuta stimularea senzorială, copilul ajunge să trăiască o viață foarte impredictibilă, disconfort continuu, frică.

Fără suport, copilul dezvoltă mecanisme de protecție, mai mult sau mai puțin funcționale, prin care încearcă să controleze ceea ce i se întâmplă. De multe ori, comportamentul pe care îl considerăm opoziționist sau problematic, manipulativ, încăpățânat, este doar o formă de a controla mediul astfel încât să își protejeze sistemul senzorial. În plus, toate resursele copilului se folosesc în acest proces de a face față haosului trăit, facându-l să nu mai aibă cu ce să răspundă adecvat solicitărilor de învățare, atenție, cooperare, interacțiune.

Când copilul are o problemă de integrare senzorială, joaca nu este suficientă pentru procesul integrativ: copilul nu proceseaza informația venită prin joacă, deci nu poate dezvolta răspunsuri adaptative care să îl dezvolte. Acest copil are nevoie de un context special în care nevoile sale senzoriale să poată fi satisfăcute.

Beneficiile terapiei de integrare senzorială

Principiul de bază în terapia de integrare senzorială este a oferi și a controla inputul senzorial, în special cel legat de mișcare, mușchi/articulații și piele, astfel încât copilul să găsească un răspuns adaptativ care integrează aceste senzații.

    • O percepție bună și o integrare bună a senzațiilor sunt necesare pentru ca persoana să răspundă provocărilor și să învețe abilități noi.
    • Răspunzând cu succes provocărilor și învățând noi abilități, copilul își dezvoltă tot mai mult integrarea senzorială a sistemului nervos.
    • Organizându-si perceptiile senzoriale și răspunsurile la provocările cu care se confruntă, copilul își organizează mai bine comportamentul.
    • Învățarea de abilități tot mai complexe depinde de consolidarea răspunsurilor simple, dar adaptative.
    • Cu cât este mai motivat să participe la activități, cu atât copilul va persevera să răspundă provocărilor care îl ajută să se dezvolte tot mai mult.
    • Terapia se bazează pe joacă, interesele și alegerile copilului ghidându-l pe terapeut în alegerea activităților terapeutice. Când are senzația că se joacă și are succes, copilul participă și este motivat.
    • Activitățile terapeutice sunt graduale, astfel încât să ofere cel mai potrivit nivel de provocare pentru copil, în funcție de abilitățile actuale.
    • Eficiența terapiei se măsoară prin abilitatea copilului de a răspunde cu succes la provocări care anterior erau dificile sau îl dezorganizau.

Integrarea senzorială apare atunci când copilul planifică și execută un răspuns adaptativ la inputul senzorial. Copilul trebuie să participe activ, integrarea senzorială nu este un proces pasiv.

Principiile SenzoAutism legate de terapia de integrare senzorială

Unele lucruri le avem scrise – despre cum să ne comportăm cu copiii care ne trec pragul. Altele nu. Dar ne gândim la ele, în fiecare zi, în încercarea noastră de a face bine cu adevărat copiilor.

Ce înseamnă respectul față de copil, pentru noi:

  • Când îl privim pe copil, îl privim pe copil, nu problema lui.
  • Vorbim cu un copil chiar dacă este nonverbal.
  • Când îl luăm de mână și intrăm în sala de terapie, acolo vrem să fim, nu în altă parte.
  • Zâmbim.
  • Orice se poate face cu blândețe.
  • Ne bucurăm cu adevarat la orice progres. Nu există progres mic.
  • Înțelegem că un comportament nedorit este doar un strigăt de ajutor.
  • Suntem atenți la copil și întoarcem pe toate părțile tot ce observăm.
  • Respectăm munca altor terapeuți care lucrează cu copilul, în alte terapii.
  • Vorbim cu respect despre copil, indiferent că este de față sau nu.
  • Copilul are nevoie de sprijin emoțional – de aceea părintele poate asista ca observator la orice sedintă de terapie.
  • Avem întotdeauna o vorba bună pentru părinți. Știm cât e de greu.
  • Învățăm mereu despre terapia asta complicată, pentru că mintea umană e complicată, și noi cu asta lucrăm.

Principalele obiective ale terapiei de integrare senzorială

  • Să dea copilului acele informaţii senzoriale care să îl ajute să îşi organizeze sistemul nervos central,
  • Să asiste copilul în a-şi modula sau inhiba stimularea senzorială,
  • Să asiste copilul în a avea un răspuns cât mai adaptativ la stimuli.

Terapia de integrare senzorială la SenzoAutism

Terapia de Integrare Senzorială se face pe bază de abonament lunar, cu un anumit număr de ședințe rezervate pe săptămână. Ședințele au o durată de 50 minute și se pot desfașura de luni până vineri în intervalul orar 09.00 – 18.00. Nu sunt recomandate mai multe ședințe în aceeași zi.
Costul unei ședințe de terapie de integrare senzorială este de 150 lei.
Plata abonamentului se face prin transfer bancar în baza facturii emise în prima zi lucrătoare a lunii. Din abonament va fi scazută suma aferentă ședințelor neefectuate în zilele libere naționale și 2 săptămâni de vacanță/an, anunțate înainte cu o săptămână și luate minim câte o săptămână o data. Reducerea dintr-o lună se aplică la abonamentul lunii următoare.
Vă putem pune la dispoziție drafturi de contracte tripartite între SenzoAutism-părinți-asociații pentru a putea utiliza sumele obținute din sponsorizări pentru Terapia de integrare senzorială.

Terapie senzorială pentru copii cu autism

Coordonarea la SenzoAutism

La fiecare 3-4 luni (în funcție de numărul de ședințe efectuate) va fi programată o ședință de Coordonare și monitorizare a progreselor obținute prin interventia terapeutică. Acest serviciu presupune participarea coordonatorului la o ședință de terapie a copilului și observarea reacțiilor/comportamentelor acestuia la simulările aplicate, analiza observațiilor terapeutului/terapeuților monitorizate de-a lungul ședințelor sustinute de la ultima coordonare, actualizarea planului de intervenție și realizarea unui raport de progres scris. Pe durata ședinței de coordonare, părintele va rămâne în zona de așteptare. Feedbackul va fi dat părintelui, verbal, la finalul ședinței și scris sub forma raportului de progres, în 48 ore. Se recomandă programarea unei ședințe de coordonare la un interval de 3 luni de la coordonarea anterioară. Costul coordonării este de 200 lei și se achită cu numerar în baza facturii/chitanței emise cu prilejul ședinței de coordonare.

SenzoAutism în cifre:

ORE DE TERAPIE SUSȚINUTE​
0
beneficiari de terapie
0
evaluĂri senzoriale
0

We'd love to hear from you

Stay Connected

Date de contact:

Social Media